U bent hier: Home Thema 3: Specials Inzoomen 4: 1000 Gulden Beker
Document acties

Inzoomen 4: 1000 Gulden Beker

INZOOMEN 4 -  1000 GULDEN BEKER / GEBOORTEBEKER BEATRIX 

Op de traditioneel vormgegeven geboortebeker is in een spiraalvorm van onder naar boven de geschiedenis van het huis van Oranje Nassau te zien. Het vertrekpunt is Slot Dillenburg, het voorvaderlijke kasteel van het Huis van Nassau, waar Willem van Oranje heeft gewoond. In chronologische volgorde zijn afgebeeld alle stadhouders en koningen, Koningin-regentes Emma, Koningin Wilhelmina en bovenaan Prinses Juliana en Prins Bernhard in de Gouden Koets. Al hun namen zijn geschreven in het oranje lint dat rond de beker naar boven slingert. Bovenaan is de naam Beatrix, op de tekening nog een oningevuld vlak, omgeven door een goudkleurige bloemenkrans.

13710-01.jpg

De binnenkant van de beker die circa 20 cm hoog is, is verguld en de buitenkant is geëmailleerd. Bij grotere geëmailleerde objecten, zo ook bij deze geboortebeker, zijn de afbeeldingen van alle figuren fotografisch geëtst om ze zo precies mogelijk te kunnen weergeven. Hierdoor ontstaan verdiepte vlakjes die vervolgens met email zijn opgevuld. 1 De figuren op de geboortebeker zijn uitgevoerd in de kleuren van de Nederlandse vlag tegen een zwarte achtergrond. 


 

Zie voor alle objecten uit de Zilver Top 100 die betrekking hebben op het thema Specials: https://rkd.nl/nl/explore#query=specials

 

 [1]

Krekel, ‘Gestroomlijnd zilver van Gustav Beran’, Museumtijdschrift Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum, (2002) nr. 19.

Datum laatste wijziging: 02-11-2018 12:52