Document acties
Inleiding
In 2009 werd het bedrijfsarchief van de zilverfabriek N.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer en rechtsvoorgangers aan het RKD geschonken. Dit geschiedde ten tijde van de verkoop van het bedrijf aan N.V. Koninklijke Delftsche Aardewerkfabriek “De Porceleyne Fles Anno 1653”. Het volumineuze archief van Van Kempen & Begeer en rechtsvoorgangers dat de periode van ca. 1835 tot 2008 beslaat en zo’n tachtig meter archiefmateriaal bevat, werd geïnventariseerd en tevens deels gerestaureerd en gedigitaliseerd. De inventaris is raadpleegbaar via de database RKDarchives. 1 Een jaar vóór de schenking van het archief aan het RKD werden enige honderden zilveren objecten uit de bedrijfscollectie van Van Kempen & Begeer aangekocht door het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, met behulp van genereuze financiële ondersteuning van diverse instellingen.
Het project Zilver Top 100 - Design met een verhaal biedt de unieke gelegenheid om een selectie van deze museale zilverwerken te verbinden met de bijbehorende archiefstukken en deze op een verdiept niveau doorzoekbaar te maken. Als uitgangspunt voor dit project zijn 100 topstukken uit de collectie van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven geselecteerd.
Mokkaservies naar ontwerp van Christa Ehrlich, 1938Tijdens de eerste projectfase werden alle Zilver Top 100 objecten ontsloten in de RKD databases RKDimages, RKDartists& en RKDarchives. Basisregistratie-gegevens zijn ingevoerd, aangevuld met ontwerpers- en fabrikantengegevens, objectbeschrijvingen, literatuur- en tentoonstellingsgegevens, bijzonderheden over herkomst en verwijzingen naar archief-, inventaris- en collectienummers. In de databases zijn alle gegevens betreffende deze Zilver Top 100 objecten te vinden onder de zoekterm Zilver Top 100.
Klik hier voor de Zilver Top 100 objecten en hier voor bijbehorende ontwerpers en fabrikanten.
Vervolgens zijn zowel de Zilver Top 100 objecten als de bijbehorende archiefstukken voorzien van onderwerpstrefwoorden. Hierdoor zijn de zoekmogelijkheden in de zilverarchieven aanzienlijk uitgebreid en kan er bijvoorbeeld gericht worden gezocht op type voorwerp, ontstaansperiode, materiaal en thema. Door de onderlinge koppeling van bovengenoemde databases is het mogelijk dwarsverbanden te leggen tussen de Zilver Top 100 objecten van Van Kempen & Begeer en de daarbij behorende archiefstukken, vormgevers en fabrikanten.
Tijdens de laatste projectfase werd de digitale publicatie in RKD Studies gerealiseerd. Bij deze verhalende, contextuele presentatie wordt aan de hand van vijf thema’s het verhaal verteld van een aantal objecten uit de museale Zilver Top 100 van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Binnen de vijf gekozen thema’s - Tafelcultuur, Afternoon tea, Specials, Ambacht & Industrie en (Dutch) design - wordt een scala aan aspecten belicht, zoals ontwerpers en fabrikanten, opdrachtsituaties, gebruiksfuncties, vormgeving en productieproces.
Projectmedewerker drs. Irene Meyjes voerde de werkzaamheden in drie fasen uit, vanaf eind 2015 tot januari 2018. Het project kon worden gerealiseerd door de financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte, VSBfonds en diverse particulieren.
Zie Meyjes 2009, pp. 54-55 voor meer informatie over het archief van Van Kempen & Begeer en Meyjes 2014, pp. 42-46 voor de collectie zilverarchieven. Inmiddels bezit het RKD een unieke collectie van archieven van zilverfabrikanten en edelsmeden. Naast het archief van N.V. Koninklijke Van Kempen & Begeer en rechtsvoorgangers betreft het de volgende archieven: de Van Kempen Stichting (familiearchief, 1796-1986), Christa Ehrlich (ontwerpster, 1903-1995), As Bonebakker & Zoon (zilverfabrikant en juwelier, 1792-2007), Frans Zwollo senior (edelsmid, 1872-1945), Frans Zwollo junior (edelsmid, 1896-1989), Paul Zwollo (edelsmid, 1930-2007), An Zwollo (kunsthistorica, 1926-2014), Wed. H. Helweg & Zoon (couvertmakers, 1753-1965) en Stichting Zilver in Beweging (vakvereniging edelsmeden, 1990-2000). Alle inventarissen zijn digitaal raadpleegbaar.